Як вибрати товар

Як вибирати газову плиту

Основний параметр вибору кухонної плити - тип підключення - до газової магістралі або до електромережі:
  Газові – необходна наявність газової магістралі
  Електричні - використовують там, де газ відсутній
  Комбіновані - суміщують попередні два види в різноманітних комбінаціях;


Кожний з цих видів плит можна розділити по типу встановлення:
  1. Окремостоячі - на сьогодні самий поширений тип.
  2. Вбудовані (окремо стояча плита замінюється на комбінацію варочної поверхні і духовки, які окремо одна від одної вбудовуються в кухонні меблі)
   3.Настольні – не мають духовки, застосовують як правило з балонним газом – на дачі, літній кухні і т.д.;


   Поговоримо про недоліки, переваги та особливості самих поширених, окремостоячих, плит різних типів - газових, комбінованих та електричних.
    Якщо є можливість вибирати між газовою та електроплитою то газова має безперечну перевагу в тому, що, крім помітно нижчої ціни, приготувати їжу на такій плиті обійдеться швидше, дешевше і до того ж готувати можна в любому посуді, не залежно від форми та матеріалу, на відміну від електричної плити, яка дуже чутлива до цього. Посуд для електричної плити повинен мати рівне дно, яке по формі максимально співпадатиме з розміром електричної конфорки. Тільки тоді час приготування їжі буде співрозмірний з часом приготування на газовій плиті. Інакше він збільшується принаймні вдвічі.
     Є у газових плит і недоліки:
     В приміщення кухні виділяються продукти горіння – вуглекислий газ і підвищується вологість, а також висока, порівняно з електричними, пожежна небезпека.
    Крім класичного поєднання – газова поверхня і газова духовка; електрична поверхня і електрична духовка, існують наступні варіанти комбінованих(газоелектричних) плит:
- газова поверхня і комбінована духовка - знизу газ, згори електричний нагрівач;
- газова поверхня і електрична духовка;
- комбінована поверхня - три газових і одна електрична конфорки і газова духовка;
- комбінована поверхня - три газових і одна електрична конфорки і електрична духовка;

      Якій духовці надати перевагу — газовій чи електричній?
      І та і друга повторюють переваги/недоліки газових та електричних поверхонь – дешевша собівартість приготування в газовій і вища екологічність і пожежобезпечність в електричній. В електричній духовці простіше досягти автоматизації приготування їжі - програмувати різні режими приготування та час включення/виключення. Якщо ви вирішили придбати кухонну плиту з електричною духовкою, швидше за все вам буде достатньо звичайної розетки в кухні, а от для підключення повністю електричної плити може знадобитися окрема проводка потужністю до 10 кВт і 40 А струму.

    Електричні плити можна розділити на дві групи по типу поверхні:
        - з чавунними конфорками – ТЕНами (класичні)
        - з поверхнею із склокераміки
     Перша група більш звична, але має ряд суттєвих недоліків:
         - нагрівальні елементи досить недовговічні і легко піддаються корозії
         - чавунні конфорки довго розігріваються і довго охолоджуються
         - такий тип електричної плити менш економічний порівняно з склокерамічною поверхнею , тому що спершу нагрівається масивний чавунний корпус конфорки, а вже потім посуд. 

З переваг такої плити – нижча ціна та простота ремонту (заміни) конфорки.

     В склокерамічній плиті  поверхня повністю рівна (як скло), а нагрівальні елементи, як правило той же ТЕН, сховані під поверхню. Особливість склокераміки – добре проводить тепло в вертикальному вимірі і погано в горизонтальному – поверхня плити поряд з увімкнутою конфоркою зовсім не нагрівається. Таку поверхню легше чистити, а з недоліків – поверхня боїться різких перепадів температури і падіння гострих предметів. Небезпечне попадання на поверхню цукру і солодощів (варення, сироп і т.д.) - можуть залишитися матові плями.
    В індукційних склокерамічних поверхнях немає звичного ТЕНа - нагрів відбувається низькочастотними електромагнітними хвилями відразу дна посуду. Нагрівальним елементом тут виступає дно посуду, що значно прискорює час приготування і економить електроенергію, але і накладає певні обмеження на тип посуду, що буде використовуватись.
    Якому матеріалу плити надати перевагу? Тут вибір не надто великий – емальована поверхня або нержавіюча сталь. Якщо вам потрібно підібрати плиту під колір кухні – зверніть увагу на плити з емалевим покриттям. Емаль - практичне покриття з високими гігієнічними властивостями, крім класичного білого буває коричневого, сірого, чорного кольорів. Нержавіюча сталь більш дорогий матеріал, у нього відсутня наявна в емалі схильність до «сколів», але за нержавіючою поверхнею потрібно ретельніше слідкувати – на ній більше помітний бруд.


     Тепер, коли ви ознайомлені з функціональними відмінностями плит - останні нюанси:
          - Розмір плити. Стандартна комплектація газових плит збігається з габаритами типових кухонних меблів: висота – 85 см, глибина – 50-60 см, а ось ширина варіюється – від 30 до 90 см. Визначіться з місцем, де буде стояти плита. На рівні відкритого вогню не повинно бути контакту з поверхнями шаф, шторами, шпалерами і т.д.
         - Кількість конфорок. Звична газова плита з чотирма конфорками – не єдиний варіант. Є моделі, де конфорок дві-три, або п’ять-шість. Їх кількість і розмір залежать від того, в якому об’ємі ви плануєте готувати. Основна вимога - розмір конфорок повинен відповідати величині посуду. Язички полум’я повинні гріти дно сковороди або каструлі, але не її стінки – це швидко псує посуд і якість їжі, що готується. Деякі моделі комплектуються т.зв. «турбо» конфорками – вони мають два ряди отворів для полум’я, що дозволяє в більших межах плавно регулювати потужність конфорки.
          - Газ контроль. Спеціальна термоелектрична система перекриває доступ газу на конфорки, якщо гасне полум’я. Достатньо дорога функція, тому більшість «бюджетних» плит нею не обладнані, або обладнанні частково - тільки пальник духовки.
         - Електропідпал. Може бути простим (після повороту регулятора потужності конфорки, необхідно натиснути на спеціальну кнопку) чи автоматичним (одночасно з поворотом регулятора виникає електрична іскра, що розпалює полум`я). Це зручніше, ніж сірники, та й корисніше з точки зору безпеки.


            вдалого вам вибору газової плити в магазині «Сяйво».

Ваш номер телефону: